Hva er det med pusten?

energi glede livskvalitet livsmestring meditasjon nervesystem overskudd pust stresmestring stress vagus Feb 22, 2023
pust, pusteøvelser. bevisst pust, funksjonell pust

«Du må puste» sa de, legene, gynekologene, tannlegene. Jeg skjønte ikke hva de mente. Jeg pustet jo? Ellers hadde jeg jo ikke kunnet vært der. Alle mennesker puster, i alle fall så lenge vi lever. 

Det tok meg noen år, mange faktisk, med stressymptomer som migrene, vond muskulatur, og tidvis følelse av å leve helt på felgen, før jeg fant redskapene som faktisk virker. Via Mindfulness og meditasjon ble jeg mer og mer interessert i å lære om pusten. Og jo mer jeg lærte, jo mer jeg praktiserte, jo mer sugen ble jeg på å lære mer. Samtidig som migrenen og de kroniske nakke og skuldersmertene forsvant, og energinivået økte. 

    

Så hva er hemmeligheten? Hvorfor har vi så mye å hente på å puste bevisst? Svaret er for en stor del å finne i det moderne livet vi lever.

Når mennesket ble designet for ganske mange hundretusen år siden, så hadde man helt andre livsvilkår enn vi har i dag. Selv om mennesket er tilpasningsdyktig, til tross for at hjernen har utviklet seg; fra å leve i huler har vi gått gjennom en rasende utvikling - særlig de siste hundre år. Kroppens nervesystem har  imidlertid ikke endret seg så mye - derfor reagerer mange mennesker med stressymptomer bare i kraft av å være et moderne menneske som lever i en moderne tid. 

Ved å puste bevisst kan vi fortelle hjernen vår at det vi står overfor ikke er noe farlig, vi er ikke truet selv om vi lever i en moderne tid. Det vil føre til at kroppens rosystem blir aktivert, som vil føre til roligere pust, som vil føre til at de indre organene får den oppmerksomhet de fortjener.... 

Og sånn kan vi holde på. 

Ved å puste bevisst kan vi rett og slett endre den nedadgående spiralen til en oppadgående. 

Og det er jo i grunnen ganske kult 😊

Vil du ha inspirasjon til hvordan å mestre stress og vite hvordan du kan puste bevisst så finner du mine gratis pusteøvelser her: 

https://www.endrekraft.no/mestrestress